• Petefi Šandora br. 2, Subotica
  • Pon - Čet 9:00 - 19:00 / Pet 9:00 - 17:00 / Sub 9:00 - 12:00

Ordinacija

O ORDINACIJI

Vlasnik i ordinirajući lekar je Grastić dr Tot Livija specijalista za očne bolesti. Specijalizaciju je završila 1990. u Beogradu u vrhunskoj ustanovi, na Institutu za očne bolesti sa najvišom ocenom. 13 godina rada je provela na Očnom odelenju subotičke Bolnice. Bavi se svim poljima očne patologije. Uža specijalnost je lečenje slabovidosti, razrokosti dece i dijagnostika i lečenje glaukoma.

Aktivni učesnik je domaćih i međunarodnih stručnih savetovanja. Redovno prati aktuelne stručne časopise i održava kontinuirane kontakte sa vrhunskim oftalmološkim ustanovama.

ORDINACIJA NUDI SLEDEĆE USLUGE

Određivanja naočara

Lečenje i praćenje upalnih stanja oka

Lečenje i praćenje hroničnih očnih oboljenja

Lečenje slabovidosti i razrokosti dece

Ispitivanje prostornog i kolornog vida

Određivanje mekih kontaktnih sočiva

Vidno Polje

Ugovaranje konsultacija ili operacija kod eminentnih profesora ofrtamologije - subspecijalista

Informacije i saveti o laserskim intervencijama na rožnjači u cilju eliminisanja naočara

Male hiruške intervencije na kapcima radio-talasnim nožem

Sistematski pregledi

ODREĐIVANJE NAOČARA

 

Refrakcione anomalije su najčešći očni poremećaji, koji se koriguju naočarima ili ređe kontaktnim sočiima. U našoj ordinaciji korekciju isključivo određuje dr. Grastić.
Doktorka pored bogatog stručnog iskustva dobro je upoznata sa detaljima optičarske struke. Posle određivanja dioptrije predlaže optimalnu vrstu i kvalitet stakala primereno mogućnostima klijenta.
Ova činjenica je izuzetno važna kod većih dioptrija, kod korekcije sa dodatnim prizmama i kod multifokalnih stakala.

LEČENJE I PRAĆENJE UPALNIH STANJA OKA

 

Upale kapaka i površine vežnjače su česta očna patologija. Akutne upale su praćene veoma izraženim subjektivnim smetnjama, zato takve pacijente primamo preko reda, kao hitne slučajeve. Lečenje počinjemo odmah i zakazujemo kontrolne preglede do izlečenja. Kontrole su uključene u cenu prvog pregleda.

LEČENJE I PRAĆENJE HRONIČNIH OČNIH OBOLJENJA

 

Katarakta- siva mrena- se dijagnostikuje i prati . Savetuje se optimalno vreme za operaciju, uzevši u obzir sve relevantne faktore- opšte fizičko i mentalno stanje pacijenta.
Glaukom- zelena mrena- je jedno podmuklo oboljenje oka. Najvažnije je na vreme otkriti , pažljivo pratiti, pošto se leči doživotno. U našoj ordinaciji se radi dijagnostika i praćenje po svetskim standardima: uz klinički pregled , pregled vidnog polja i OCT.
Senilna degeneracija makule je česta bolest starije populacije. Posebnu pažnju obraćamo na opšte zdravsteno stanje pacijenta, savetujemo ga, i pratimo bolest klinički i OCT pregledom.
Druga hronična oboljenja oka, kao što je suvo oko, dijabetična retinopatija zahtevaju redovno praćenje i lečenje.

LEČENJE SLABOVIDOSTI I RAZROKOSTI DECE

 

Ova oblast oftalmologije je specifična, jer sem znanja zahteva i veliko iskustvo u radu sa decom. Strpljenje i dobra taktika su neophodni da se dete korektno može pregledati. Dr. Grastić je 13 godina radila na dečijem Očnom odelenju u Bolnici, i posle u svojoj privatnoj praksi je nastavila da leči decu.
Najvažnije je na vreme dovesti dete na očni pregled, oko 3 godine, i ranije ako roditelj ili pedijatar primeti neki očni poremećaj. Pošto se vid razvija do 6 godine života, rano otkrivanje refrakcionih grešaka i razrokosti je od izuzetnog značaja. Odgovornost roditelja je velika i plodonosna saradnja sa njima je jako važna za ishod lečenja.

ISPITIVANJE PROSTORNOG I KOLORNOG VIDA

 

Ispitivanje kolornog vida se vrši standardizovanim testovima.
Za ispitivanja prostornog vida posedujemo jedinstven Randot test. Pomoću njega približno prirodnim uslovima precizno, i brojčano iskazano možemo definisati kvalitet prostornog vida.

ODREĐIVANJE MEKIH KONTAKTNIH SOČIVA

 

U ordinaciji se bavimo i odredjivanjem mekih kontaktnih sočiva, vršimo i obuku za iste. U slučaju nekih smetnji u vezi sa sočivom stalno smo na raspolaganju.

.

OCT

Pregled pomoću optičke koherentne tomografije ( OCT) je neinvazivna, brza, bezbolna metoda pomoću koje dobijamo sliku poprečnih struktura prednjeg i zadnjeg segmenta oka u visokoj rezoluciji. Aparat koristi najnapredniju tehnologiju sličnu CT-u mozga. Naša ordinacija raspolaže sa Optovue- američkim uređajem vrhunskih performansi. Koristimo ga u dijagnostici i praćenju glaukoma, kod patoloških promena u žutoj mrlji i u dijagnostici deformiteta rožnjače.

.

VIDNO POLJE

 

Snimanje vidnog polja je neizostavni pregled kod dijagnostikovanje i praćenje glaukomnih i neuroloških oboljenja. Od 2008 godine naša ordinacija poseduje aparat vrhunskog kvaliteta za kompjuterizovano snimanje vidnog polja.
Octopus 900 je najnoviji takav aparat renomirane švajcarske firme HAAG – STREIT.

Pregled se zakazuje i vrši se pod oftamološkim nadzorom. Nalaz se opisuje posle kliničkog pregleda. Podaci se obrađuju pomoću specijalnog programa nakon 3-6 uzastopnih pregleda vidnog polja. Pomoću tog zbirnog nalaza možemo proceniti da li je naše lečenje dovoljno efikasno.

Ako imate bilo kakvih pitanja, pozovite nas na
(024) 552 - 404 ili na (024) 555 - 666