• Petefi Šandora br. 2, Subotica
  • Pon - Čet 9:00 - 19:00 / Pet 9:00 - 17:00 / Sub 9:00 - 12:00

Ordinacija

O ORDINACIJI

Grastić dr Tot Livija specijalista za očne bolesti specijalizaciju je završila 1990. u Beogradu u vrhunskoj ustanovi, na Institutu za očne bolesti sa najvišom ocenom. Provela je 13 godina rada na Očnom odeljenju subotičke Bolnice. Bavi se svim poljima očne patologije. Uža specijalnost je lečenje slabovidosti, razrokosti dece i dijagnostika i lečenje glaukoma.

Aktivni učesnik je domaćih i međunarodnih stručnih savetovanja. Redovno prati aktuelne stručne časopise i održava kontinuirane kontakte sa vrhunskim oftalmološkim ustanovama.

Naš tim je 2022. godine podmladila i osnažila dr Ivana Ambruš Ivazović , specijalista oftalmologije, izuzetno motivisana, savesna, ambiciozna i komunikativna .

Specijalizaciju je završila 2015. godine u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu. Stekla je bogato iskustvo radeći u Medicini rada, a nakon toga i u ustanovi Specijalistička oftalmološka ordinacija„ Perfect Vision” u sklopu „Kuće Zdravlja” gde je obavljala opšte oftalmološke preglede odraslih i dece svih uzrasta.

Uža specijalnost joj je kontaktologija ( meka i gaspropusna kontaktna sočiva).
Aktivni učesnik je udruženja kontaktologa Srbije i Evropskog udruženja kontaktologa (ECLSO), kao i domaćih i međunarodnih naučnih skupova.
Govori srpski, mađarski i engleski jezik.

ORDINACIJA NUDI SLEDEĆE USLUGE

Određivanja naočara

Lečenje i praćenje upalnih stanja oka

Lečenje i praćenje hroničnih očnih oboljenja

Lečenje slabovidosti i razrokosti dece

Ispitivanje prostornog i kolornog vida

Kontaktologija

Vidno Polje

Ugovaranje konsultacija ili operacija kod eminentnih profesora ofrtamologije - subspecijalista

Informacije i saveti o laserskim intervencijama na rožnjači u cilju eliminisanja naočara

Male hiruške intervencije na kapcima radio-talasnim nožem

Sistematski pregledi

ODREĐIVANJE NAOČARA

 

Refrakcione anomalije su najčešći očni poremećaji, koji se koriguju naočarima ili ređe kontaktnim sočivima. U našoj ordinaciji korekciju isključivo određuju očni lekari.
Oni su pored bogatog stručnog iskustva dobro  upoznati sa detaljima optičarske struke. Posle određivanja dioptrije predlažu optimalnu vrstu i kvalitet stakala primereno mogućnostima klijenta.
Ova činjenica je izuzetno važna kod većih dioptrija, kod korekcije sa dodatnim prizmama i kod multifokalnih stakala.

LEČENJE I PRAĆENJE UPALNIH STANJA OKA

 

Upale kapaka i površine vežnjače su česta očna patologija. Akutne upale su praćene veoma izraženim subjektivnim smetnjama, zato takve pacijente primamo preko reda, kao hitne slučajeve. Lečenje počinjemo odmah i zakazujemo kontrolne preglede do izlečenja. Kontrole su uključene u cenu prvog pregleda.

LEČENJE I PRAĆENJE HRONIČNIH OČNIH OBOLJENJA

 

Katarakta (siva mrena)  se dijagnostikuje i prati . Savetuje se optimalno vreme za operaciju uzevši u obzir sve relevantne faktore – opšte fizičko i mentalno stanje pacijenta.
Glaukom (zelena mrena) je jedno podmuklo oboljenje oka. Najvažnije je na vreme otkriti , pažljivo pratiti, pošto se leči doživotno. U našoj ordinaciji se radi dijagnostika i praćenje po svetskim standardima: uz klinički pregled , pregled vidnog polja i OCT.
Senilna degeneracija makule je česta bolest starije populacije. Posebnu pažnju obraćamo na opšte zdravsteno stanje pacijenta, savetujemo ga,  pratimo bolest klinički i OCT pregledom.
Druga hronična oboljenja oka, kao što je suvo oko, dijabetična retinopatija zahtevaju redovno praćenje i lečenje.

LEČENJE SLABOVIDOSTI I RAZROKOSTI DECE

 

Ova oblast oftalmologije je specifična jer sem znanja zahteva i veliko iskustvo u radu sa decom. Strpljenje i dobra taktika su neophodni da se dete korektno može pregledati. Dr. Grastić je 13 godina radila na dečijem Očnom odeljenju u Bolnici  i posle u svojoj privatnoj praksi je nastavila da leči decu.
Najvažnije je na vreme dovesti dete na očni pregled, oko 3 godine, i ranije ako roditelj ili pedijatar primeti neki očni poremećaj. Pošto se vid razvija do 6 godine života, rano otkrivanje refrakcionih grešaka i razrokosti je od izuzetnog značaja. Odgovornost roditelja je velika i plodonosna,  saradnja sa njima je jako važna za ishod lečenja.

ISPITIVANJE PROSTORNOG I KOLORNOG VIDA

 

Ispitivanje kolornog vida se vrši standardizovanim testovima.
Za ispitivanja prostornog vida posedujemo jedinstven Randot test. Pomoću njega približno prirodnim uslovima precizno, i brojčano iskazano možemo definisati kvalitet prostornog vida.

KONTAKTOLOGIJA

 

U našoj ordinaciji vršimo kompletan pregled za kontaktna sočiva – određivanje vrste ( meka ili RGP – polutvrda – gas propusna sočiva ), veličine i dioptrije sočiva ( FITOVANJE ).

Radimo i obuku pacijenata za korišćenje propisanih kontaktnih sočiva.

Za sve nedoumice i pitanja, kao i u slučaju nekih smetnji prilikom nošenja kontaktnih sočiva stojimo Vam na raspolaganju.

.

OCT

Pregled pomoću optičke koherentne tomografije ( OCT) je neinvazivna, brza, bezbolna metoda pomoću koje dobijamo sliku poprečnih struktura prednjeg i zadnjeg segmenta oka u visokoj rezoluciji. Aparat koristi najnapredniju tehnologiju sličnu CT-u mozga. Naša ordinacija raspolaže sa Optovue- američkim uređajem vrhunskih performansi. Koristimo ga u dijagnostici i praćenju glaukoma, kod patoloških promena u žutoj mrlji i u dijagnostici deformiteta rožnjače.

.

VIDNO POLJE

 

Snimanje vidnog polja je neizostavni pregled kod dijagnostikovanja i praćenja glaukomnih i neuroloških oboljenja. Od 2008. godine naša ordinacija poseduje aparat vrhunskog kvaliteta za kompjuterizovano snimanje vidnog polja.
Octopus 900 je najnoviji takav aparat renomirane švajcarske firme HAAG – STREIT.

Pregled se zakazuje i vrši se pod oftalmološkim nadzorom. Nalaz se opisuje posle kliničkog pregleda. Podaci se obrađuju pomoću specijalnog programa nakon 3-6 uzastopnih pregleda vidnog polja. Pomoću tog zbirnog nalaza možemo proceniti da li je naše lečenje dovoljno efikasno.

Ako imate bilo kakvih pitanja, pozovite nas na
(024) 552 - 404 ili na (024) 555 - 666